ISOLATIE OUTLET VENLO

Voltastraat 14
5928 PD Venlo-Blerick
☎ 0031-625578832
Home » Isolatie Materiaal » Isolatie Tips Particulier

Isolatie Tips Particulier

•  Zorg voor een degelijke bouwschil met een goede isolatie. Het is zeer belangrijk in het concept van de woning. Pas daarna is de keuze voor een goede verwarmingsinstallatie en ventilatie van belang.

•  Isoleren is een eenmalige investering waarna je levenslang geniet van het comfort en de winst op je energieverbruik.

•  Het comfortgevoel van isolatie is niet te onderschatten. Je kan dit gevoel ook mechanisch opwekken met een zware verwarmingsinstallatie in de winter en airco in de zomer. Maar wie zal dit betalen? Een goede isolatie geeft je onmiddellijk dit gevoel. Door isolatie worden temperatuurschokken vermeden.

•  Ongeveer 20 % van onze warmte gaat verloren via de vloer. Het is ook het enige oppervlak waar we bijna altijd mee in contact zijn. De vloer beïnvloedt rechtstreeks ons comfortgevoel. De gemiddelde temperatuur van een niet-geïsoleerde vloer is 11° C en dit is niet comfortabel. Als je dit wilt compenseren door de verwarming hoger te zetten, zal je energierekening snel de hoogte in gaan. Reden genoeg om te kiezen voor een goeie vloerisolatie.

•  Vermijd naden tussen de isolatieplaten op dezelfde hoogte van de mortelvoegen.

•  Zorg dat muren, daken en vloeren over de volledige oppervlakte geïsoleerd zijn. Vul de volledige spanthoogte met isolatie. Die ruimte is toch beschikbaar en de extra materiaalkosten zijn zeer beperkt.

•  Bij de isolatie van een plat dak haal je voordeel met bio-ecologische materialen: enkel met die materialen – omdat die voldoende vochtgestuurd zijn – kan een volledige opvulling van de ruimte met isolatiemateriaal. Met traditionele materialen kan dat niet.

•  Isoleren aan de binnenzijde van een muur is een noodoplossing en kan niet altijd worden toegepast.

•  Vraag eerst inlichtingen aan een vakman (aannemer of architect).

Je dak zelf isoleren. Een fluitje van een cent, niet? Veel (ver)bouwers pakken deze klus dan ook zelf aan. Helaas niet altijd volgens de regels van de kunst… “Het loopt soms flink mis”

Deze vier typische uitvoeringsfouten moet je absoluut mijden!

1. Onvoldoende vulling
Prop je isolatie niet op. Snij ze netjes op maat – zo’n centimeter breder dan de ruimte zelf. Een onderdak houdt vocht van buiten tegen, maar laat vocht van binnen door. Tape naden altijd goed af.
Isoleer je met harde platen onder de kepers van je dak? Vul dan zeker de ruimte tussen de kepers op met een glaswoldeken. Anders kan er koude, vochtige buitenlucht indringen achter de isolatie en condenseren tegen het koude(re) (onder)dak. Die condensatie druppelt dan af op je isolatieplaten en loopt naar beneden tot aan de eerstvolgende onderbreking van de isolatieplaat: de naden van de platen of gordingsbalken.
Soms zien we woldekens van slechts 12 centimeter in spanten met een hoogte van 18 centimeter. Dat volstaat misschien voor de norm, maar technisch gezien is een volledige vulling de enige juiste oplossing. En die extra dikte zorgt voor de broodnodige hogere isolatiewaarde. Want je isoleert voor de toekomst.

2. Opgepropte isolatie
Een glaswoldeken van tien centimeter dik in een ruimte van zes centimeter proppen? Geen goed idee! Minerale wol moet zich kunnen uitzetten tot zijn voorziene dikte. Opgepropte isolatie rendeert niet en duwt te hard op je dak of bekleding. Met schade als gevolg. Bijvoorbeeld dakpannen die omhoog geduwd worden.

3. Foute folies
Het verschil tussen een dampscherm en onderdak blijkt niet altijd even duidelijk voor doe-het-zelvers. Een dampscherm is geen gewone plastiek. Het is een dampdichte folie die je isolatie beschermt tegen vocht van binnenuit. Die zit dan ook aan de warme zijde van je dak, onder je isolatie. Het onderdak, beschermt je isolatie tegen weersinvloeden en zit dus aan de koude zijde van het dak, boven de isolatie. Het dak moet naar buiten toe kunnen ademen. Plaats dus zeker geen dampdichte folie aan de buitenzijde. Totaal fout! Gebruik de juiste dampopen materialen.

4. Gebrekkige luchtdichtheid
Luchtdichtheid is een absolute must voor een duurzame woning. Tapes en kitvoegen zijn dan ook geen overbodige luxe.” Maar hoe weet je nu welke kit geschikt is voor welke voeg? “Bekijk dit per naad of voeg met een leverancier van dergelijke materialen. Verlies ook de aansluiting van je isolatie op de muren niet uit het oog.